Apollo zet in op jong talent!


Toekomst jeugd is de basis GOOR

Muziekvereniging Apollo uit Goor staat te springen om nieuwe leden. Jong talent moet een stevige basis leggen voor de toekomst.

BJORN WEINREDER  (Bron: Tubantia)

Luc Notkamp is sinds maart voorzitter van Apollo, maar al jaren lid. Over de aanwas uit muzikale families die al 98 jaar zijn terug te vinden in de acht onderdelen van de vereniging hebben ze niets te klagen. Maar het zijn juist de jonge onontdekte talenten die de vereniging wil bereiken. “We hebben het grote voordeel dat we dé muziekvereniging van Goor zijn”, legt Notkamp uit. “Als je lid wil worden van een harmonie, orkest of drumband, kom je al snel bij Apollo uit.”

Door de vergrijzing loopt de gemiddelde leeftijd van Apollo gestaag op. Wil de vereniging in de toekomst op topniveau blijven acteren, is er echt nieuwe aanwas nodig. “Het is lastiger om nieuwe leden te werven dan tien jaar geleden. De komende jaren willen we het ledenaantal stabiel houden en als het kan zelfs een beetje groeien”, zegt Notkamp. “In 2019 bestaan we honderd jaar, dan willen we er echt staan. En nieuwe leden maken dat mooie en feestelijk jubileum dan automatisch ook mee.”

Maar wat maakt dan die drempel om toch te kiezen voor een lidmaatschap hoog? “Misschien vinden ouders een lidmaatschap van een voetbalclub al genoeg”, vertelt Esther Pollemans van de leerlingencommissie.

“Of dat de muziekles op school voldoende is. Maar Apollo is veel meer dan alleen muziek maken. Wie begint, mag al gauw meedoen met de samenspeelgroep en later het jeugdorkest. Op die manier heb je gelijk het gevoel dat je erbij hoort en zie je het resultaat van de lessen. Naast de muziek doen we nog veel meer, zoals reizen door heel het land naar concoursen. Het is ook een sociaal gebeuren. Binnenkort gaan we naar Limburg, het Walhalla van de harmoniemuziek. Van de twintig verenigingen komt er maar één uit Overijssel: Apollo.”

Door op allerlei evenementen in Goor aanwezig te zijn, met instrumenten en informatie, is Apollo voor iedereen zichtbaar. Via een serie proeflessen kan de jeugd instrumenten proberen. Misschien bevalt het wel zó goed, dat je er echt verliefd op wordt. Maar muziek is een duurdere hobby dan bijvoorbeeld voetbal. “Daarom krijgt iedere leerling een instrument in bruikleen”, vertelt voorzitter Luc Notkamp. “Die dure aanschaf heb je dus niet. Apollo voorziet in het onderhoud en als je na een paar jaar toch wil switchen, kan dat kosteloos. Veel mensen weten niet dat ze aan het instrument geen euro kwijt zijn. Dan zijn er natuurlijk nog de kosten van het lidmaatschap, maar in overleg is er heel veel mogelijk. Geld zou geen belemmering mogen zijn.” Natuurlijk blijven ook oudere leden van harte welkom. De bestuursleden zijn zelfs hét voorbeeld dat je op latere leeftijd een plekje kan vinden bij Apollo.

“Ik was al 40 toen ik lid werd en van piano wisselde naar de dwarsfluit”, vertelt Corine de Croes. “Voor een sport als voetbal kun je fysiek echt te oud worden, voor muziek niet.”

‘Je mag zelf muziek aandragen’

AMBER VOS.

Amber Vos (11) speelt klarinet. De overgrootvader, grootvader én vader van Amber speelden allemaal bij Apollo. Via de proeflessen kwam ze 2,5 jaar geleden uit bij de klarinet: ‘Ik wil ooit meespelen bij de big band en het grote orkest, daar werk ik naartoe. Het leuke aan Apollo is het samenspelen. Je mag eigenlijk al meteen meedoen bij de samenspeelgroep, waardoor je gelijk op een echt podium staat.” Wie denkt dat de je met instrumenten als de klarinet, trompet of saxofoon alleen maar onbekende klassieke muziek speelt, kan Amber gerust stellen. “Je mag zelf muziek aandragen die je leuk vindt. We spelen nummers van Adele en allerlei andere bekende liedjes. Dat de leraren ook ontzettend aardig zijn, is heel fijn.”

‘Ik ga met plezier naar de repetities’

LUCA WAANDERS

Luca Waanders (10) speelt trompet. “Toen ik de trompet hoorde, wist ik gelijk dat het mijn instrument was”, vertelt Luca vol enthousiasme. “Ik hoorde mijn vader er altijd op spelen, dus dat wilde ik ook.” Hij is nog maar tien jaar, maar heeft al bijna drie jaar les bij Apollo. Podiumvrees is hem vreemd, ambities heeft hij des te meer. “Ik wil uiteindelijk tijdens het School-en Volksfeest meedoen in de feesttent met de big band. En dan met mijn trompet midden op het podium staan en iedereen vermaken!” Luca heeft twee keer per week een les, die 20 minuten duurt. “Ik voetbal ook nog, maar ik ga altijd met plezier naar de repetities. Binnenkort mag ik ook mee met een reis naar Limburg, daar heb ik zin in.”

‘Je leert elke keer weer iets nieuws’

LIEKE SMIT.

Lieke Smit (14) speelt klarinet. Al 2,5 jaar heeft Lieke les bij Apollo. Deze week kreeg ze te horen dat haar grote ambitie eindelijk werkelijkheid wordt: meespelen in het grote orkest. “Ik kreeg het te horen van de dirigent. Heel gaaf, want toen ik lid werd van Apollo was dat mijn doel: meedoen op het grote podium.” Lieke komt uit een muzikale familie. Aanvankelijk wilde ze voor de saxofoon kiezen, maar het geluid van de klarinet betoverde haar al snel. Muziek is ontspanning, merkt Lieke ook als ze bezig is met school. “Als ik een uur aan mijn huiswerk heb gezeten, ga ik even twintig minuten op de klarinet spelen. Dan is mijn hele hoofd weer leeg. De lessen zijn leuk en uitdagend, je leert elke keer weer iets nieuws.”

Maandag a.s. beginnen de gratis proeflessen om je talent te ontdekken. Om 17:00u in de Reggehof! Geef je op via deze link

 

 

 

 


<< Nieuws