Dodenherdenking 2020


Trots op onze trompettist Sven Markerink. De 3e generatie bij onze Drum- en Showfanfare.

Sven Markerink (20) speelt bij het ouderlijk huis aan Hachreyse in Goor

Sven Markerink (20) blaast het taptoe-signaal ‘gewoon’ vanuit de achtertuin van het ouderlijk huis, aan het Hachreyse in Goor. „Ik vind het altijd supergaaf om de trompettist op tv te zien, bij de Dodenherdenking op de Dam. Daar denk ik aan.” Sven wordt gefilmd en komt op de Facebookpagina van Apollo, zijn 101-jarige muziekvereniging. Geprobeerd wordt zo de onderlinge band tussen de Goorse muzikanten stevig te houden.

Het wordt niet zijn première. Tijdens een taptoe, bij het 95-jarige bestaan van Apollo, blies hij Taptoe Infanterie op de grasmat van voetbalvereniging Twenthe. Heel moeilijk is de melodie niet. „De sociale druk en de zenuwen maken het een stuk lastiger.”

Sven, die trompet speelt vanaf zijn 6de, mist de gezamenlijke repetities. Hij speelt in de drumfanfare en in De Hofbloazers, Apollo’s dweilorkest. „Ik ben met repeteren twee avonden onder de pannen.” Nu, door corona, even niet. Hij oefent thuis. „Anders komt het niet goed, het embouchure (lipspanning -red.) moet op peil blijven. Van mij mogen de repetities morgen weer beginnen.”

Tijdens de twee minuten stilte denkt Sven niet aan bezetting en onderdrukking, maar aan zijn overleden grootouders. Wijlen opa Willem was tamboer-maître bij Apollo. De familie is sterk vertegenwoordigd bij de muziekvereniging. Moeder Inge speelt ook trompet, vader Jon slaat de grote trom.

Het ouderlijk huis is niet alleen de plek waar de trompetstoten klinken. Het is ook zijn studielocatie, noodgedwongen. Sven is eerstejaarsstudent biomedische wetenschappen in Groningen. Op tv ziet hij rijen virologen en experts voorbijkomen. „Dat wil ik ook worden.”

Ik vind het altijd supergaaf om de trompettist op tv te zien, bij de Dodenherdenking op de Dam

Met dank aan Bert Janssen @Tubantia

 


<< Algemeen    << Nieuws