Het borrelt ook bij Apollo


Het is een van de eerste initiatieven die ontplooid wordt, na de brainstormsessies ”t Borrelt in Goor’ van de Stadsraad Goor, die bedoeld waren om meer reuring te brengen in het Goorse. Muziekvereniging Apollo pakt de handschoen op en komt met een muzikale maand april, waarin muziek voor alle doelgroepen, maar vooral voor de jeugd, centraal staat.

Apollo is al sinds jaar en dag een van de hoofdhuurders van de Reggehof. Voorzitter Ruben van den Burg ziet in de Reggehof de perfecte ontmoetingsplek voor cultuur en ondernemerschap.

het borrelt ook bij Apollo‘Het borrelt óók bij Apollo”, zegt voorzitter Ruben van den Burg enthousiast. “We hebben op de avond ’t Borrelt in Goor van verschillende sprekers gehoord dat muziek bij Goor hoort. Daar willen we graag iets mee doen. Apollo is diepgeworteld in de Goorse gemeenschap. Binnen elke familie zijn er wel banden met de vereniging. En daarnaast zijn we een kweekvijver voor muzikaal talent.”
Het borrelt dus bij Apollo. Om uit te dragen dat de muziekvereniging het thema van de Stadsraad omarmt, wordt op 10 april het voorjaarsconcert Het borrelt bij Apollo gegeven bij de Reggehof in Goor, aanvang 15.00 uur. Een concert met verschillende solisten binnen het orkest. Aansluitend aan dit concert wordt een wijnproeverij aangeboden door Wiljan’s Wijnhuis. “Het borrelt dan niet alleen letterlijk bij Apollo, maar ook figuurlijk. We bruisen van energie en ideeën in aanloop naar het 100-jarig bestaan van Apollo in 2019. We willen alle Gorenaren dan ook uitdagen om mee te denken over de manier waarop we dit gaan vieren”, zegt Van den Burg.
Muziek voor de jeugd
Van den Burg vindt het belangrijk dat de jeugd in aanraking komt met muziek. Zo is Apollo betrokken bij het project ‘Meer muziek in de klas’, waarbij de vereniging docenten in het basisonderwijs ondersteunt bij het geven van muzieklessen in de klas. “Door allerhande oorzaken, waaronder bezuinigingen, is het muziekonderwijs op de basisschool een wat ondergeschoven kindje geworden. Binnen dit project werken we samen met de muziekschool en hopen we docenten en leerlingen weer enthousiast te maken voor muziek.”
“De eindafsluiting van dit project heeft plaats op 18 april in De Reggehof. Aansluitend kunnen leerlingen die verder kennis willen maken met een muziekinstrument én met Apollo zich opgeven voor een reeks van vijf gratis proeflessen. Die beginnen op 23 mei. Als dat bevalt, kunnen zij zich in het nieuwe schooljaar aanmelden, via apollogoor.nl/ontdekjetalent”, legt Van den Burg uit.
Toename
De Goorse muziekvereniging kan de nieuwe aanwas gebruiken, al neemt het aantal jeugdleden de afgelopen jaren weer gestaag toe. “We hebben in totaal 180 leden, ongeveer 50 daarvan zijn jeugdleden, inclusief majorettes. Door allerhande redenen, waaronder bevolkingskrimp, maar ook het verloop van hobby’s bij kinderen, is die aanwas wat achtergebleven. Maar met het 100-jarig bestaan in 2019 in zicht willen we graag naar de tweehonderd leden groeien.” Voor de eigen jeugd heeft Apollo in april de wedstrijd ‘The Sound of Apollo’. Een wedstrijd, losjes gebaseerd op talentenshow The Voice. “Zo’n veertig leerlingen van Apollo nemen het daarbij tegen elkaar op in blind auditions, en battles, net als in The Voice.Dat is op zondag 17 april, om 15.30 uur.
Een ander speerpunt in het kader van ’t borrelt bij Apollo’ is de samenwerking met ondernemers. “We kunnen best iets voor elkaar betekenen als het gaat om reuring in Goor”, zegt Van den Burg.
“Zo doen we tijdens het voorjaarsconcert iets samen met Wiljan’s Wijnhuis en tijdens het Bigband Festival op tweede paasdag verkopen we samen met Guido Brandenbarg van Albert Heijn borrelnootjes, de opbrengst komt ten goede aan onze jeugd. En zo kunnen we nog meer met ondernemers doen om Goor een boost te geven.”

Muziekvereniging Apollo werd 19 augustus 1919 opgericht. In al die jaren heeft het harmonieorkest slechts drie dirigenten gehad.
Apollo kent een aantal onderdelen: het Harmonieorkest, de Drum en Showfanfare, Thé Apollo BigBand, Reggestad Muzikanten, Die Original Reggetaler Spatzen, de samenspeelgroep, het jeugdorkest en de majorettes.
Hoogtepunten op muzikaal vlak waren o.a. het tweevoudig Nederlands kampioenschap, de parade ter herinnering aan WOII in Kiev, de parade door Disneyland Parijs en het optreden in de Ridderzaal ter gelegenheid van 200 jaar koninkrijk.


DOOR JANTIEN BUSSINK
Foto Lenneke Lingmont
Bron: Tubantia 5 maart 2016


<< Nieuws