Twee finales binnen vier dagen


HET EUROPEES KAMPIOENSCHAP KOMT ERAAN VOOR DE REGGESTAD MUZIKANTEN MET VOORZITTER MARTIN VAN DEN HOOVEN (RECHTS). ANNINA ROMITA, BERT JANSSEN

Voorzitter Martin van den Hooven van de Reggestad Muzikanten wacht een dubbele finale. De Feyenoordsupporter speelt zaterdag op het EK met de Reggestad Muzikanten.

 

Door: BERT JANSSEN

Bron: Tubantia 25 mei 2022

Goor

Als de repetitie met het orkest van Apollo er vanavond op zit, gaat Martin van den Hooven (50) in één streep naar huis. Geen nazit in De Reggehof, niks biertje. Kan gebeuren wat er gebeurt, hij zit op tijd klaar voor de finale van de Conference League, Feyenoord-AS Roma. Hij is supporter, niet te zuinig. “Ik houd van werkvoetbal. Ik weet niet wat ik zie nu.”

Bij zijn overkomst van de Hoekse Waard naar Goor, 27 jaar geleden vanwege de liefde, proberen familieleden en buren hem om te turnen. Op Koninginnedag 1995 is een enorme vlag van FC Twente aan een gevel op Tuindorp gehangen. Surprise! Die ‘vlaggenparade’ heeft zijn passie voor Feyenoord niet bekoeld. Geen graadje.

Dat zijn geliefde Ellen Klein Leugenmors hem daarna ten huwelijk heeft gevraagd? In een kamer vol onverwachte visite? Surprise! Uiteraard zegt-ie ja. Ze trouwen en krijgen twee zoons: Cas en Lux. “Korte voornaam, lange achternaam”, vertelt de vrachtwagenchauffeur lachend. Hij werkt nu bij Hogeweg.

Donkere klanken

Van jongs af klinkt muziek in zijn leven. Als ventje van 7 speelt hij bugel bij De Volharding in Goudswaard. Hij slaat ook de tenortrom. “Ik vind toeteren het mooist.” Hij schakelt over op bariton/tenorhoorn. Ook die liefde blijft. “Ik houd van de donkere klank en de manier van spelen.” Hij is gek van Egerländermuziek, oorspronkelijk uit Tsjechië. “Die muziekstijl pakt me.” Zijn favoriete stuk is Fuchsgraben Polka van Ernst Mosch. Dat speelt hij al als jochie: petje op, een rode zakdoek met een luciferdoosje om, op klompjes.

Tranen in de ogen

De liefde voor muziek verhuist mee. Martin wordt orkestlid van Apollo en is vijftien jaar voorzitter van de Reggestad Muzikanten. “We maakten een beetje hotseknots-muziek, als boerenkapel. Onze kapelmeester Jos Evers houdt ook van Egerländer.” De dirigent stuurt de kapel in die muzikale richting. Martin is fanatiek, ook hierin. “Toen ik nog internationaal vrachtwagenchauffeur was, plande ik het altijd zo dat ik op woensdag naar de repetitie kon.” Hij geniet van samenspelen. “Dan krijg ik spontaan tranen in de ogen.” Grote kerel, klein hartje.

De 21 Reggestad Muzikanten vertrekken zaterdag vroeg naar het Europees kampioenschap in het Duitse Lüchtringen, bij Paderborn. “We moeten daar een mars, polka en wals laten horen.” Hun kansen? “Het is net voetbal, als ’t valt… Met een eerste prijs zouden we de koning te rijk zijn.” Maar eerst Feyenoord.


<< Algemeen    << Nieuws